Gözler

 


Düşünce ve duygularımızın en etkili tercümanı şüphesiz gözdür. İnsanın şahsiyeti gözle meydana çıkar. ''Küçük bir çocuğun saf ve berrak gözlerinde ruhunun bütün masumiyetiyle beraber dünyayı öğrenme merakı toplanmıştır.'' Bir annenin gözlerinde ise kalbinin sevgisi, büyüklüğü ve fedakârlığı derinleşmiş bir halde pırıldar. Gözler insanın duygularının canlı aynasıdır. Keder ve üzüntülerin en acı belirtileri olan gözyaşları bu kaynaktan akar. Araplar kaynak anlamına gelen memba’ kelimesini nasıl göze benzetmişlerse biz de gözleri membaa benzetebiliriz. Arapçada göz manasına gelen ‘’ayn’’ kelimesi bazen de ‘’memba’’ manasında kullanılır.  Bazen hilekâr ve kurnaz bazen de samimi, saf ve sevimli gözlere tesadüf ederiz. Bazıları bizi yaralar ve incitir bazıları ise sevindirir ve memnun eder.  Bazı gözler aldatır bazıları ise yüreklendirir.

Hiç unutmam: Genç yaşlarımda İslami ilimleri öğrenmem için güvenilir bir kursa başlamıştım. Ailemden uzak kalma fedakârlığına katlanacaktım. Koca şehirde hiçbir tanıdığım olmamasına rağmen beni teselli eden tek bir şey vardı; her sabah ders okutan hocamın gözlerinde gördüğüm heyecanın ışıltısı. Sanki hocamın gözlerine ne zaman baksam ailemin selam ve özlemlerini görür gibi oluyordum. Bu beni hem sevdiriyor hem de müteessir bırakıyordu. Derslerimde ki heyecanım ve gayretimde sürekli artırıyordu. Hülasa göz kadar insanın içine işleyen bir şey yoktur.

Neye niçin nazar ettiğini bilmesi gerekir insanın. Sulara bakıp sâfiyetinden, gökyüzüne bakıp sessizliğinden, çiçeklere bakıp güzelliğinden kalplerimiz etkilenmelidir. Hepimiz gözlerimizden mesulüz. Gözler Allahü Teâlâ’nın bize bir ihsanı ve gerçeğin apaçık şahididirler. Kalbimizi öyle bir terbiye ve tezkiye etmeliyiz ki kalbimizin aynası gözlerimiz de ne hile ne de riya gülümsesin.


Yazan: Zafir Uyaralp

23.03.23                Esenler / İstanbul    

Görsel: resplash

*Her hakkı mahfuzdur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜELLO

"-et"

Berceste Kitaplar