Ölümcül Hata: Öküz Mikkel

 


Karakterler:

       Ahmet Amca: Ressam

       Mikkel: Ahmet amca'nın öküzü

------------------------------------------------------------

- Hazır olduğunda haber ver Mikkel resmini çizmek için sabırsızlanıyorum.

- Tamam Ahmet amca ama nasıl durmam gerektiği hakkında hiçbir fikrim yok.

- Öyle bir poziyonda durmalısın ki sağa mı sola mı yoksa yukarıya mı aşağıya mı baktığın belli olmasın hatta düşünüp düşünmediğin dahi belli olmasın.

- Neden böyle bir şey istiyorsun ki Ahmet amca insanlar bunu neden umursasın?

- Bak evlat sanat insan içindir yada değildir. Bana göre sanat gücünü bakıştan alır. İnsanlar sana bakınca bir öküz görürler. Sadece basit , besili ve sıradan bir öküz, ama seni öyle bir çizmeliyim ki bir öküzden daha fazlasını görsünler.

- Ahmet amca lafı dolandıracağına ‘’ben seni postmodernite'nin alelade bir figürü yapacağım’’ desene. Neden basit olanda ki cazibeyi yakalamak yerine her şeyi bir karmaşaya sokmak istiyorsun.

- Sevgili dostum sen kendinin, baharın doğasında var olan mutluluğun bir izlenimi olduğunu mu sanıyorsun? Ayna getirmemi ister misin?

- Sakın Ahmet amca, sanat mı daha geniş yoksa insan zekası mı bunu asla bilemeceğim. Ama senin zekan çok aşağılayıcı.

- Ah Mikkelciğim ben yarı kübist biri olarak seni bir geometri şekline benzete de bilirim. Ama bu şekilde bir fıçıyı bile andırmıyorsun.

- Ahmet amca estetik zevkine hayranım! Ama şunu bil ki fırçanı oynattığın her şey senin hakkında pek çok kişisel olan şeyleri de ortaya çıkaracak.

- Lütfen kendinizi rahatsız etmeyin sevgilim dostum. Biz insanların sanatları bir nevi kişisel olanın yansımasıdır zaten.

-Sana güzel bir teklif vereyim Ahmet amca, beni Tarkovski’nin öküzü gibi tasvir etmeye ne dersin?

- Bu çok gerçekçi bir teklif Mikkel, hayal kurmayı bitirene kadar rafa kaldıracağım.

- Pekala Ahmet amca tam olarak planın nedir?

-Seni rüyadan bir sahne gibi çizmek istiyorum. Sakin bir yeşillikte ansızın kaybolan masalsı bir rüzgarla uçuşan yapraklar. Ağırlığını taşıyamayan irili ufaklı bulutlar. Trajik bir ağaç ve ağaçta asılı kalan meskun dünyada yaşama isteği kalmamış bir baykuş. Bütün bunları resmi istila eden boya darbeleriyle karmaşık hale getirmek. İşte bütün planım bu Mikkel!

-Kulağa gayet süslü ve hoş geliyor hadi başlayalım Ahmet amca

(Ressam Ahmet amca Mikkel’i uygun bir pozisyona geçirip bütün perspektifleri ayarladıktan sonra çizime başlar, Çalışması tasvirinin aynısı olmasa da büyük oranda istediği çizimi yapmayı başarır. Mikkel’da resme bakmak için hamle yaparken yanlışlıkla kuyruğuyla dokunur. Boya fırçası gibi olan kocaman kuyruğu bütün resmi mahveder. Bu duruma çok sinirlenen Ahmet Amca büyük kasap bıçağıyla öküzü Mikkel’i keser ve uygun bir poziyona geçirdikten sonra tekrar çizmeye başlar çizdiği şey tam olarak şu şekilde tasvir edilebilir;

Rüyadan bir sahne.  Hareketli bir yeşillikte ansızın kaybolan realist bir rüzgarla sabit duran yapraklar. Hafifliği ile koca koca nemi taşıyan irili ufaklı bulutlar. Hayat veren tonda bir ağaç ve ağaçta asılı kalan meskun dünyada yaşama isteğiyle yanıp tutuşan bir baykuş. Ve en ön planda boğazınan kan fışkıran sakar bir öküz. Bütün bu resmi istila ederek düzenli hale getiren boya darbeleri…)

İllüstrasyon:


Yazan: Zafir Uyaralp                           

26.08.22    Bağcılar / İstanbul

*Her hakkı mahfuzdur.


 


Yorumlar

  1. Ne istediğini bilmediğim hayallerime keskin bir nişancının ok atması kadar gerçeksi...

    Hangi ayrıntıya takılacağımı bilemediğim için hiç bir ayrıntıya takılmayıp 3.okuyuşumda gülmeye karar verdiğim bir yazı..

    https://giyotine.blogspot.com/?m=1 güzell yayınlar için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim karmaşık bir ruh haliyle yazıldığı için öküz de ölmek zorunda kaldı bu trajedi beni güldürmüstü yazarken :)

      Sil
  2. belki farkındasınızdır ama:)) her gelen yeni yayınla kendinizi geliştirdiğiniz çok açık.
    Devamını da bekleriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birazcık:) çok teşekkür ederim gayret ediyorum. yorum, tenkit ve tavsiyeler benim için çok önemli. Vaktim oldukça yazmaya devam edeceğim inşaallah.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜELLO

"-et"

Berceste Kitaplar